Logo Skip Navigation Links
Forside
Solariemodeller
Solarierør og lamper
Forhandler
Logg inn

Nye krav til merking av alle rør og solarier fra 1. mai 2014

Fra 1. mai 2014 tillater Strålevernet kun at det brukes rør merket med ekvivalenskode, og alle solarier må ha et ekvivalenskodeintervall. Rørlistene på Strålevernets nettsider, inkludert erstatningsrørlistene, tas bort fra samme dato.

Ekvivalenskode på rør
Alle solarierør som produseres i dag, skal ha en kode stemplet på røret. Denne koden kalles en ekvivalenskode og forteller hvor sterk UV-stråling røret avgir og hvor stor andel av strålingen som er kortbølget.

Ekvivalenskodeintervall på solarier
Alle solarier med fluoriserende rør som kommer på markedet i dag, skal være merket med et ekvivalenskodeintervall bestemt av ekvivalenskoden til den eller de rørtypene solariet ble oppmålt med. I solariet kan det benyttes alle typer rør så lenge ekvivalenskoden er innenfor det oppgitte intervallet.

Overgang til ekvivalenskoding for eksisterende solariemodeller
Eksisterende solariemodeller bør måles opp på nytt med de rørtyper (med ekvivalenskode) som skal benyttes. Melding må sendes til Strålevernet, og denne må vedlegges målinger som viser at solariet tilfredsstiller kravene til UV-type 3. Solariemodeller som ikke er oppmålt med rør med ekvivalenskode innen mai 2014, får tildelt ekvivalenskodeintervall som tilsvarer dagens erstatningsrør.

Hjemmel for kravet
Strålevernforskriften § 36 krever at solariene skal være i samsvar med harmonisert standard for solarier, Europastandard EN 60335-2-27, og denne sier at alle solarier med fluoriserende rør skal være merket med ekvivalenskodeintervall som identifiserer rørene som kan benyttes i solariet.

Oppslag om anbefalte solingstider skal alltid tilpasses de rørene som er i solariene.

Les mer om ekvivalenskoding her